Lisanssız Telsiz Ne demek?
Lisanssız Telsiz Ne Demek?
Türkiye'de ve Avrupada kısa mesafe haberleşme amaçlı 446 mhz frekans bandında çalışan ek ücret ve abonelik gerektirmeyen telsiz sistemi demektir. Askeriye, Özel güvenlik, Belediyeler, kamu hastaneleri ve acil durum hizmetlerinin özel kullanımından sonra, günümüzde telsizler artık birçok alanda bizimle. İletişimin sağlanması açısından restoranlardan bahçe merkezlerine, dünyanın her yerinde işlerin verimli bir şekilde hızlı işlemesine yardımcı olurlar.
Tüm bu haberleşme faaliyetlerinin nedeni, bazı frekansların kontrolünü gevşetmeye ve PMR446 olarak bilinen basitleştirilmiş lisanssız telsiz kullanım hizmetine izin vermeye yönelik bir Hükümet girişimidir. Tüm avrupa ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de lisanssız telsiz de kullanıma sunulmuş olan frekanslar UHF frekans bandında 446 mhz. dir.
Aşağıda avrupa standardında izin verilen PMR446 frekans bandındaki kanallar sunulmuştur.
1: 446,00625 mhz. 9: 446,10625 mhz.
2: 446,01875 mhz. 10: 446,11875 mhz
3: 446,03125 mhz. 11: 446,13125 mhz
4: 446,04375 mhz. 12: 446,14375 mhz.
5: 446,05625 mhz. 13: 446,15625 mhz.
6: 446,06875 mhz. 14: 446,16875 mhz.
7: 446,08125 mhz. 15: 446,18125 mhz.
8: 446,09375 mhz. 16: 446,19375 mhz.
Haberleşmede el telsizleri büyük avantajlar sağlayabilir basit, ucuz ve güvenilirdirler ve cep telefonlarının aksine, bir kez satın alındığında başka bir ücret, abonelik veya lisanslama alınmaz. Lisans gerektirmez. Tüm ekipman 2 yıl üretici / satıcı garantisi ile birlikte gelir.İşletmeniz için bir iletişim çözümü arıyorsanız, lisanssız telsizler kesinlikle dikkate değer. Bu cihazlar, lisanssız telsizler, kısa menzilli telsizler, uzun menzilli telsizler veya Kişisel Mobil Telsiz (PMR) cihazları dahil olmak üzere birçok farklı adla bilinir. Taşınabilir, pratik ve yüksek verimli, kısa mesafelerde yalnızca ses iletişiminin gerekli olduğu kişisel ve profesyonel kullanım için ideal bir seçimdir. Üstelik, lisanslı telsiz ekipmanlarının aksine, yeni cihazlarınızı kullanmak için bir lisans ücreti ödemeniz gerekmeyecek.
Lisanssız iş telsizi nedir?
Lisanssız bir iş telsizi, lisanssız olmaları nedeniyle kendi benzersiz standart frekansına sahip olan ve belli kurallar ve standartlar çerçevesince halkın kullanımına sunulmuş bir dizi telsiz çeşidi dir. PMR446 olarak bilinen basitleştirilmiş lisanssız bir haberleşme hizmeti için izin verilir. Lisanssız iş telsizleri, bir kez satın alındıkları gibi hızlı ve kullanımı kolaydır, şarj edildikleri ve tam pil ömrüne sahip oldukları sürece kullanıma hazırdırlar.
Lisanssız bir iş telsizi kullanırken, gerçekten tek dezavantajı, kendi benzersiz frekanslarına bağlı olmadıkları için, aynı tür lisanssız iş telsizlerini kullanan diğer kişilerin sizinle aynı frekansta kilitlenmesi denk gelmesi durumunda karşı taraf konuşmalarınızı dinleyebilir veya kesebilir. Bu noktada Marmara iletişimin sizlere sunmuş olduğu kriptolu telsizlerden tercih ettiğinizde ise bu frekans karışması sorunundan da kurtulmuş olursunuz. Detaylı bilgi ve fiyat için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Lisanssız iş telsizlerinin en büyük etkiye sahip olabileceği bir durum, hassas bilgileri telsizler aracılığıyla aktarmanızdır. Bunun bir örneği, bir okuldaki veya kolejdeki güvenlik ekibinin öğrencileri hakkında birbirlerine bilgi aktarması olabilir. Kamu kuruluşları, belediyeler, hastaneler gibi kritik görevler üstlenen kamu kurum ve kuruluşları örneğin Güvenlik ekibi, bankaya nakit akışının ne zaman gelebileceğini birbirlerine bildirebileceğinden, lisanssız telsiz kullanması haberleşme güvenliği açısından doğru olmayacağı için lisanssız telsiz kullanması doğru olmaz. Buna benzer yerlerde profesyonel lisanslı telsiz sistemleri OKTH kullanımı uygun olacaktır.
Hangi Cihazlar Lisanssız Olarak Kabul Edilir?
Genel olarak konuşursak, lisanssız telsizler, tam lisanslı telsizlere düşük güçlü bir alternatiftir. Bu elde taşınan cihazlar, 0,5 watt'ta izin verilen maksimum çıkış ile daha düşük bir güç çıkışına sahip olma özelliğindedir. Bu düşük çıkış gücü nedeniyle, iletim aralığı sınırlıdır. Bu aralık, iki yönlü telsizlerinizi kullandığınız ortama bağlı olarak çokça değişebilir. Engellerle dolu ortamlarda, genellikle birkaç yüz metreden fazla olmayan bir menzil bekleyebilirsiniz. Açık zeminli daha kırsal ortamlarda, haberleşme menzili birkaç kilometreye kadar uzayabilir.
Lisanssız Cihazların Faydaları nelerdir?
Profesynel lisanslı el telsizleri yerine lisanssız telsiz tercih etmek için pek çok neden var. Her şeyden önce, lisanssız bir cihazın toplam fiyatı daha düşük olma eğilimindedir. bu, özellikle sınırlı bir bütçeye sahip veya aynı anda birçok el cihazı ve kulaklığın satın alınması durumunda şirketler için cazip gelebilir. Ayrıca, çok az derinlemesine bilgi ve eğitim gerektiren basit kontroller ve işlevlerle kullanıcı dostudurlar. Bu cihazlar, uygun telsiz frekanslarıyla önceden programlanmış olarak geldikleri için herhangi bir gelişmiş yapılandırma gerektirmeden kutudan çıkar çıkmaz da kullanılabilir. Daha yeni modeller ayrıca, şarjlar arasında daha uzun çalışma süresi sağlayan daha verimli piller ve daha net iletişim sağlayan iyileştirilmiş hoparlör ve mikrofon bileşenleri ile gelişmiş performans ve iletişim kalitesine sahip modellerde mevcuttur. Telsizin kendisinin maliyetinin yanı sıra, endişelenecek başka bir olası masraf veya sözleşme ücreti yoktur ve cihazların birçok Avrupa ülkesinde kullanılmasına izin verilmiştir.
Lisanssız Cihazların Dezavantajları.
Lisanssız telsizlerin dezavantajlarından baahsetmek gerekirse en önemli dezavantajı düşük güç nedeniyle mesafenin profesyonel telsizlere göre biraz daha kısa olmasıdır. Düşük güç çıkışının iletim menzilini sınırlamasından dolayı, ürünün kullanılacak ortama göre menzil sınırlarının belirsizliği bazen sorunlara neden olabilir. Her ortam ve durum tamamen benzersiz olduğundan, iletişimin ne kadar değişebileceğini belirlemenin kesin bir yolu yoktur. Bu tür cihazlarla ilgili temel sorun, paylaşılan kanal frekanslarının, kafa karışıklığı ve diğer kullanıcılarla çakışma olasılığı olduğu anlamına gelmesidir. Lisanssız cihazların yüksek popülaritesi, kanalların düzenli olarak birden fazla kullanıcıyla dolu olduğu ve menzil içindeki diğer radyo kullanıcılarından kaynaklanan parazitlerin yaygın olduğu anlamına gelir.
Lisanssız telsizler nerelerde kullanılır sorusuna cevap olarak; dezavantajlarına rağmen, lisanssız telsizler, otel ve konaklama endüstrisi, cafe ve restoranlar, hobi amaçlı, avcılık, özel güvenlik, inşaat, etkinlik yönetimi ve kırsal alanlarda çalışanlar dahil olmak üzere birçok endüstri sektörü için sürekli olarak popüler bir seçimdir. Ayrıca, açık hava meraklıları için de bir tercihtir. Ancak, paylaşılan kanalların ortak kullanılması nedeniyle, herhangi bir iletişimin hassas veya gizli bilgiler içerebileceği yerlerde kullanıma uygun değildirler.
Restoran, cafe veya bar gibi küçük bir işletmeniz varsa ve küçük bir alanı kaplayan farklı alanlarda işletmeniz varsa ve personelinizin veya güvenliğinizin, lisanssız iş telsizlerine sahip olması, işletmenizdeki personellerinizin hızlı ve verimli bir şekilde iletişim kurmasını sağlamada son derece etkili olabilir. Lisanssız iş telsizlerini kullanmanın başlıca avantajlarından biri verimlilik olmasının yanı sıra, bunları kullanmanın maliyeti de çok düşüktür. Sadece telsizleriniz bozulduğunda ve bataryaları bittiğinde yenilemeniz veya tamir ettirmeniz gerekecektir. Önceden programlanmış frekansları vardır, sözleşme gerektirmezler, bu da ekstra ücret anlamına gelmez. Bu, işletmelere zaman içinde çok para kazandırabilir.
Lisanssız iş telsizleri de yürüyüş gibi eğlence amaçları için son derece yararlı olabilir. İki kişi yürüyüş yapıyorsa ve potansiyel olarak birbirini kaybetme korkusu varsa, lisanssız telsizlerin ellerinde olması hayat kurtarıcı olabilir. Özellikle yürüyüş yaptıkları bölgede telefon sinyali eksikliği varsa.
Lisanssız telsiz marka ve modelleri nelerdir?
Sizlere aşağıda dünya çapında son derece iyi bilinen bazı markalardan bazılarını sunuyoruz.
Örneğin; Motorola, Abell, Zetcom, Kenwood, İcom, hytera, Aselsan, baofeng gibi markalar lisanssız telsizlerde en çok satılan telsiz markaları sıralamasındadır. Tercih ettiğiniz Lisanssız ürün seçiminde uzman satış ekibimizden yardım alabilir böylece kullanacağınız yere göre en uygun telsiz modellerini seçmenize yardımcı olabiliriz.