PMR 446 Telsiz Ne Demek?
PMR 446 Telsiz Ne Demek?
PMR446 ( 446 mhz. Frekansında çalışan halkın kullanımına açık Özel Mobil Elle taşınabilir telsiz ), UHF telsiz frekans bandında lisanstan muaf bir hizmet olarak kullanıma açılmıştır. Avrupa Birliği'ndeki çoğu ülkede ve Türkiye’de iş ve kişisel kısa mesafe haberleşme ihtiyaçlarının giderilmesinde kullanılır.
PMR446 el telsizi genel olarak küçük saha alanları, aynı bina ve görüş alanı açık hava etkinlikleri ve hertürlü kısa mesafe telsiz ihtiyacının giderilmesinde kullanılır. Kullanılan ekipman, tüketici sınıfından profesyonel kalitede telsizlere kadar çeşitlilik gösterir. Avrupa dışındaki ülkelerde de farklı frekanslarda bu tip telsizler aynı amaçlarla kullanılmaktadır )
Telsizin kullanılan coğrafyaya ve çevredeki araziye bağlı olarak, walkie talkie diye adlandırılan lisanssız telsizlerin görüşme menzili şehir içi yaklaşık 800 mt’den birkaç kilometreye ve yüksek açık yerlerde ise birkaç kilometreden yaklaşık 10 km kadar değişebilir. Hatta ideal şartlarda tepeden tepeye bu görüşme menzili profesyonel görünümlü pmr446 lisanssız telsizlerde 50 km ye bile çıkabilir. Bunun için havadaki frekansların temiz ve arada bir engelin bulunmaması ve hatta hava şartlarına bile bağlı olarak değişebilir. Yine ideal şartlarda Profesyonel telsizlerde bu mesafe 100 km ye bile çıkabilir. Oyuncak telsiz veya bebek telsizi görünümünde olan basit yapıdaki telsizler ise şehir içi en fazla birkaç yüz metre şehir dışı düz alanlarda ise en fazla 3 km kadar görüşme mesafesine sahiptirler.
Geleneksel olarak analog FM telsizler hala kullanımda olup çok uzun yıllar daha varlığını sürdüreceğe benziyor, ancak yeni jenerasyon ve ETSI tarafından tasarlanan dijital özel mobil telsiz FDMI (dPMR446) ve TDMI dijital mobil telsiz (DMR Tier 1) standartlarına uygun cihazlarda bir dijital ses modu mevcuttur ve bu yeni jenerasyon lisanssız el telsizleri menzil olarak daha uzun mesafede görüşme sağlayabilmektedir.
Bu tip cihazlar başlangıçta analog modda 8 kanal frekansı mevcuttu ancak şimdi ise kanun güncellenerek 16 kanala çıkarıldı. Öncesinde 446,00625 mhz diye başlayan 8 kanala 446,10625 şeklinde frekans tahsisi yapılarak 16 bağımsız kanala yükseltildi. Tipik olarak PMR446 hem eğlence hem de iş kullanımı için kullanılır, ayrıca amatör telsiz operatörleri ve telsiz meraklıları tarafından da lisanssız bir deneysel frekans bandı olarak da kullanılmaktadır.
Lisanssız kısa menzilli radyo iletişimi yaratmaya yönelik ilk girişimler, 1997'de Avrupa Radyo İletişim Komitesi'nin yeni radyolar için kullanılacak 446 MHz frekans bandına karar vermesiyle başladı. 1998'de, ERC Kararı (98)25, analog PMR446 için 446.0–446.1 MHz frekans bandını tahsis etti; diğer iki karar, PMR446 telsiz ekipmanı için lisans muafiyeti ve ekipmanın serbest dolaşımı sağlandı. Bu lisanssız, ruhsatsız frekansları lisanssız kullanıma sunan ilk ülke 1998'de İrlanda oldu. Birleşik Krallık, Nisan 1999'da PMR446 hizmetini tanıttı ve ardından ülkemizde dahil olmak üzere tüm avrupa ülkelerinde bu standart kabul edilerek kullanıma sokulmuştur.
Ekim 2005'te, ECC Kararı (05)02, dijital DMR/dPMR ekipmanı tarafından kullanılmak üzere lisanssız bant 446.1–446.2 MHz'yi ekledi.
Temmuz 2015'te ECC Kararı (15)05, Ocak 2016'dan itibaren geçerli olmak üzere analog işlemi daha önce dijital DMR/dPMR ekipmanı tarafından kullanılan 446.1–446.2 MHz bandına genişleterek analog kanal sayısını iki katına çıkararak 16'ya çıkardı; Ocak 2018'den itibaren analog FM tarafından kullanılan 446.0–446.1 MHz bandına genişletilerek dijital kanal sayısı iki katına çıkmış oldu. Şu anda mevcutta 16 adet bağımsız kanal kullanılmaktadır.
Menzil
Yakın zamana kadar, PMR446 telsizleri, sabit antenli elde taşınan alıcı-vericilerdi. Bu el telsizlerinin enteni telsiz mevzuatı gereği telsize sabit olmalıdır. Kasım 2015'te Midland Radio, GB1 mobil PMR446 araç telsizi araç içi ve sabit kullanımı için piyasaya sürüldüğünü duyurdu. Böylece ilk kez bir lisanssız telsiz markası pmr446 bandında ve kategorisinde araç telsizi ve sabit merkez telsizini piyasaya sürmüş oldu. Fakat bu cihazlar fazla tercih edilmediler çünkü el telsizlerinin taşınabilir olması kullanıcılar açısından tercih sebebi olmaktadır.
PMR446'nın menzili, tıpkı herhangi bir VHF - UHF telsiz gibi, ortam (şehir içi menzili açık bir alana göre daha azdır), çevredeki engellerin üzerindeki yükseklik, her iki anten arasına giren kütle, havanın frekans açısından kirli veya temiz oluşu ve daha az ölçüde hava koşulları gibi birçok faktöre bağlıdır. Anten tipi ve konumu, iletim gücü ve alma hassasiyeti de menzili etkiler. Bu açıdan abell ve zetcom marka telsiz modellerimiz alıcı hassasiyeti yönünden tercih edilecek düzeydedir. Ancak, PMR446 ile bu değişkenlerin çoğu, PMR446 spesifikasyonlarına uymak için üretimde sabitlenir. Çoğu zaman profesyonel yapıda olan bir lisanssız el telsizi ile bir şehirde bir kullanıcının bekleyebileceği maksimum menzil 1-2 km veya daha azdır.
mGörüşme menzili, örneğin tepeler arasında birçok kilometre olabilir, şartlara göre 50 km. de olabilir. veya telsizler arasındaki iletim yolunda örneğin bir tepe veya büyük metal bir nesne varsa özellikle araya toprak veya metal veya kalın duvarlar giriyorsa sadece birkaç yüz metre bile olabilir. Telsiz mesafesini nasıl arttırılır sorusu çokça sorulmaktadır. Teknik olarak telsizin çıkış gücünün arttırılması mümkün olmakla beraber bu motifikasyonun yapılması yasal sorumluluk gerektirir. Bu yüzden telsizinizin gücünü yasal değeri geçecek şekilde ayarlamayınız veya ayarlatmayınız.
PMR446 telsizleri, Avustralya, ABD ve Kanada'da amatör telsiz operatörlerine ve askeri radar sistemlerine tahsis edilen frekansları kullanır. Bu yüzden avrupa standardında ki pmr 446 telsizlerin amerikada avustralyada ve kanada da kullanılması sakıncalı ve yasaktır.
Bunun yerine ABD, Kanada ve Meksika, 462 ve 467 MHz civarında farklı frekanslarda benzer bir hizmet sağlayan Aile telsizi Hizmeti (FRS) sistemini kullanıyor. Bu frekanslar, Avrupa'daki acil servislere, özellikle İngiltere'deki itfaiyeye, Rusya'daki polise ve Avustralya'daki ticari kullanıcılara tahsis edilmiştir. Lisanslı radyo hizmetlerine müdahale, yasal olarak kovuşturmaya neden olabilir.
Avustralya, Yeni Zelanda, Vanuatu ve Malezya, 476–477 MHz aralığında UHF Citizen's Band sistemini ve düşük güçlü PMR sistemine göre çok daha iyi bir frekans aralığı sağlayan ve maksimum 5 W çıkış gücü kullanıyor. Cihazın çıkış gücü arttıkça görüşme mesafeside artmaktadır.
PMR446 uyumlu ekipman, Türkiye dahil Avrupa'nın her yerinde kullanılabilir. Frekans bandı 446,00625 mhz.’den 446,19375 mhz’e kadardır.
500 mW'a kadar güce sahip tip onaylı PMR446 telsizler herhangi bir lisans olmadan kullanılabilir. Cihazlar baz istasyonu veya röle tekrarlayıcı cihazlar ile kullanılmaları yasal değildir. yalnızca entegre antenler ile birebir telsizler karşılıklı haberleşecek şekilde kullanılmalıdır.
Teknik Bilgiler
PMR446 cihazları, 446.0–446.2 MHz frekans bandını kapsar. Bununla birlikte, genel ECC kararı yine de entegre telsize sabitlenmiş antenler gerektirir ve gerçek uygulama farklı ülkeler arasında farklılık gösterebilir.
Analog FM ve dijital TDMA
Abell DPMR ve Zetcom Protalk dijital PMR446 telsizleri analog CTCSS ve dijital DCS ton çözücüler şifreler kullanmanın yanında ayrıca diğer telsiz kullanıcılarının frekans karışmalarını önleyen extra özel bir şifreleme sistemi kullanmaktadır böylece etrafınızdaki diğer telsiz kullanıcılarının konuşmalarını duymassınız. Bu özellik extra bir avantaj sağlayıp abell ve zetcom marka telsizlerin tercih edilme sebebidir. Ayrıca Zetcom freetalk telsizimizin bir özelliği son kullanıcıları sevindirecek şöyleki diyelim zetcom freetalk telsiziniz var ve farklı bir marka telsizle eşleştirmek istiyorsunuz freetalk da bulunan bir özellik sayesinde manuel olarak havadan havaya diğer telsize basitçe kopyalayabilirsiniz
Analog PMR446, birbirlerinden 12,5 kHz ile ayrılmış 16 FM kanalı kullanır.modülasyon tipi FM dir. Maksimum güç 500 mW ERP'dir ve ekipman mobil olarak kullanılmalıdır. DCS ve/veya sabit taşıyıcı ses inversiyonu da içeren daha üst sınıf modellerde genellikle frekans karışmasının olmaması için CTCSS ton kullanılır. Fakat herkes aynı standartlarda ton kullandığı için yine de frekans karışması yaşanmaktadır. Frekans karışmasının yaşanmamasının istendiği durumlarda kullanıcılar abell ve zetcom marka lisanssız telsizlerimizi seçebilir. Ocak 2016'dan önce, analog FM işlemi için yalnızca daha düşük 8 kanala izin veriliyordu. Artık günümüzde lisanssız el telsizlerinde 16 bağımsız kanal kullanılabilmektedir.
PMR446 Lisanssız el telsizleri model ve fiyatlarında kaliteli ekonomik çözümler ile sizlere hizmet vermekten memnuniyet duyuyoruz. İstek ve talepleriniz için 0216 4571466 dan iletişim kurabilirsiniz.